Ga naar de inhoud
Home » Over het Zandkasteel-zorg

Over het Zandkasteel-zorg

Het zandkasteel-zorg is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Veel van onze kinderen bezoeken een ZML-school of hebben deze bezocht en zijn nu klaar met school.

  • Wij bieden dag- en logeeropvang in kleine groepen binnen een huiselijke sfeer met veel persoonlijke aandacht voor de kinderen en hun ouders/verzorgers;
  • Wij bieden passende en zinvolle activiteiten aan op een ontspannen manier;
  • Wij bieden groepsactiviteiten aan waarbij plezier voorop staat.

Bij het zandkasteel-zorg mag je zijn wie je bent met de mogelijkheden die je hebt!De persoon achter het zandkasteel:


Karin van Zanden heeft meerdere jaren gewerkt op een zaterdag- en logeeropvang voor verstandelijk gehandicapten. Daarna is ze vanuit het reguliere onderwijs terecht gekomen in het speciaal onderwijs (ZML), waar ze acht jaar met veel plezier heeft gewerkt: 

“Ik heb toen gemerkt dat er beperkte kleinschalige opvangmogelijkheden zijn voor kinderen met een verstandelijke beperking binnen het Gooi. Ouders zijn al snel aangewezen op de grotere instellingen. Ik vind het belangrijk dat de kinderen worden opgevangen in een kleinschalige vorm van opvang en een huiselijke sfeer. De kinderen mogen zijn wie ze zijn en zich veilig en geborgen voelen terwijl zij bij het zandkasteel komen spelen of logeren. Het is tenslotte een vervanging van thuis. Per 1 augustus 2008 heb ik de stap gezet om voor mijzelf te gaan beginnen en is het zandkasteel ontstaan.” 

Karin van Zanden


In 2009 voorzichtig één zondag in de maand erbij en in 2010 de eerste vijf logeerweekenden gepland. Wat waren we trots op de eerste aanmeldingen voor het eerste logeerweekend, meteen vol! Wat was het een succes, de kinderen en wij hebben een fantastisch weekend gehad!

De enthousiaste mond-op-mond reclame begon te werken en het vierde logeerweekend een extra huisje en begeleidster mee. In de kerstvakantie moesten we kinderen teleurstellen, dat kon toch niet de bedoeling zijn, goede opvang moet er zijn voor iedereen! 

In 2011 daarom acht logeerweekenden gepland. Voor de logeerweekenden was er zoveel animo dat we deze echt moesten gaan uitbreiden. 

Inmiddels kwam er ook vraag naar opvang doordeweeks en zijn we gestart met de woensdagmiddagopvang. Dit hebben we uitgebreid met opvang in de schoolvakanties. Van enkele aanmeldingen in de zomer van 2011 was in 2012 elke dag van de zomervakantie gevuld! Een eigen naschoolse opvang lokaal op de Mozarthof, een veilige vertrouwde plek voor de kinderen. 

Sinds 2012 is er inmiddels dagelijks naschoolse opvang die wordt verzorgd vanuit onze nso-lokalen op de Mozarthof in Hilversum en op onze locatie in Kortenhoef. Ook verzorgen wij de opvang tijdens studiedagen en is er in alle schoolvakanties dagelijks opvang. Twee keer per maand gaan we logeren in Rabbit Hill en daarnaast organiseren we ook nog logeerweekenden op speciale locaties en in vakanties gaan we zelfs één of twee weken logeren. Dit alles maakt veel handen nodig op de werkvloer, maar inmiddels ook achter de schermen op kantoor vanwaar wij alle activiteiten coördineren, zoals een stuk verder professionaliseren en zorgplannen voor alle kinderen. 


Als trotse eigenaar van het zandkasteel kan ik zeggen dat we met een hecht en enthousiast team de opvang verzorgen voor fantastische kinderen en hun ouders/verzorgers. Het is en blijft elke opvangdag weer een klein feestje! Bij het zandkasteel ben je geen nummer, maar mag je zijn wie je bent, weten de begeleiders en de mensen op kantoor wie jij bent en zien jouw mogelijkheden en niet jouw beperkingen.